ا

الَلهُمَ کُن لِوَلیِکَ الحُجَةِ بنِ الحَسَنِ ، صَلَواتُکَ عَلیهِ وَ عَلی آبائِهِ فی هذِه الساَعةِ وَ فی کُل ساعةٍ وَلِیّاً وَحافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَلیلاً وَ عَینًا حَتی تُسکِنَهُ اَرضَکَ طَوعًا وَتُمَتِعَّهُ فیها طَویلا

۱۳۸۹ اسفند ۱۶, دوشنبه

معیارهای انتخاب رییس مجلس خبرگان رهبری

یکی از مباحث قابل توجه که در روزهای پایانی سال اغلب اهالی سیاست را به خود مشغول کرده و به عنوان یک عامل مهم آینده مورد تاکید قرار گرفته ، انتخابات مجلس خبرگان است.

اما از نکات حائز اهمیت انتخاب رییس مجلس خبرگان ، ملاک و معیارهای تعیین کننده برای این انتخاب است. اینکه به واقع فردی که تعیین کننده سرنوشت مردم و نظام در انتخاب ، عزل و نظارت بر رهبری است باید دارای چه خصوصیاتی باشد.

خبرگزاری برنا از چندی پیش برای پاسخ گویی به این دغدغه با عده ای از سیاسیون به گفت و گو نشسته است .

موضع گیری شفاف در برابر فتنه

آیت‌الله سید محمود علوی، عضو مجلس خبرگان رهبری معتقد است: با توجه به اینکه نمایندگان خبرگان به صورت پراکنده در سراسر کشور قرار دارند و ارتباط حضوری بین اعضا موجود نیست، به همین دلیل میزان تاثیر اتفاقات بر انتخابات مجلس خبرگان را نمی‌توان ارزیابی کرد، البته قضایای مختلف برروی انتخاب هیأت رییسه تاثیرگزار است.نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی در این‌باره ارایه داد و باید در زمان خود میزان این تاثیر را دید.


آیت الله علوی ادامه می دهد: تغییر هیأت رییسه خبرگان رهبری غیرقابل پیش‌بینی است و احتمال دارد نظرات برخی اعضای خبرگان در طول این مدت تغییراتی کرده باشد.

عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به تحلیل‌های مختلف در این زمینه تصریح می‎کند: ممکن است برخی نمایندگان به این تحلیل برسند که درباره افرادی که در مقابل فتنه موضع شفافی نگرفته‌اند، تصمیم جدیدی بگیرند و عده‌ای هم به این نتیجه برسند که در شرایط فعلی نباید جبهه مخالف را تقویت کرد و بر این اساس تصمیم گیری کنند.تغییرات در مجلس خبرگان بستگی به تحلیل‌های اعضای مجلس خبرگان دارد ولی پیش‌بینی نتیجه ممکن نیست.


تقوا معیار شاخص رییس مجلس خبرگان


همچنین حجت الاسلام حسین جلالی رییس دفتر آیت الله مصباح یزدی با اشاره به استقبال اکثریت خبرگان از ریاست آیت الله مهدوی کنی می گوید: آیت الله مهدوی کنی شخصیت مورد قبول اکثریت خبرگان است و طبیعی است که مورد اقبال اکثریت اعضای مجلس خبرگان قرار می گیرد.چنانچه آیت الله مهدوی کنی تردیدی برای کاندیداتوری به خود راه ندهند حدس قوی من این است که بیشترین آراء را در سطح خبرگان درچند دوره گذشته ایشان خواهند داشت و رکورد جدیدی را ثبت خواهند کرد.


رییس دفتر آیت الله مصباح یزدی در ارزیابی خود از هاشمی رفسنجانی ریاست قبلی مجلس خبرگان رهبری ادامه می‌دهد: انتظار مردم این بود که هاشمی رفسنجانی بعد از گذشت بیست ماه از جریان فتنه که کوچک و بزرگ ، فرهیخته و نخبه، همه و همه وضعیت فتنه را فهمیدند این وضعیت را می فهمید.البته هاشمی رفسنجانی وضعیت فتنه سال گذشته را فهمیده اما آگاهانه و عالمانه سکوت کرده و چه بسا مواضع منفی ازخود نشان داده است. که این مسأله دور از انتظار خبرگان بود و احساس می کردند با کنارآمدن با هاشمی ایشان را جذب و از سقوط وی جلوگیری کنند. اما دیدند هرچه با وی مدارا می کنند مواضع هاشمی با فتنه تنگ تر و مستحکم تر می شود و علیه نظام صحبت هایی رامطرح می کند.

وی با بیان اینکه از رفتارهای اخیر هاشمی بی تقوایی محسوس بود، گفت: هاشمی رفسنجانی صریحاً گفته بودند من کاندیدا نمی شوم و آقای مهدوی کنی کاندیدا شود که بعد از آن تکذیب کردند. آیت الله مهدوی کنی انتظار دروغ شنیدن از دفتر هاشمی و جریان هاشمی را نداشتند که در مسائلی مانند کرسی خبرگان به دروغ متوسل شوند که این مسأله را شدیدتر کرد و حساسیت خبرگان را به بی رغبتی به آقای هاشمی و اقبال به طرف آیت الله مهدوی کنی بیشتر کرد.

حمایت از ولایت و حفاظت از دین

حجت‌الاسلام والمسلمین احمد سالک، سخنگوی جامعه روحانیت مبارز نیزدر تشریح جایگاه مجلس خبرگان می‌گوید: جایگاه مجلس خبرگان رهبری برای حمایت از ولایت و حفاظت از دین است و در این موضوع جایگاه رفیعی دارد.


سخنگوی جامعه روحانیت مبارز اظهار امیدواری کرد که آنچه صلاح ملت است بر قلب و زبان نمایندگان مجلس خبرگان جاری شود.

توانایی علمی و عملی در اجرای امور

از سوی دیگر محمد حسن ممدوحی، عضو مجلس خبرگان رهبری می گوید: فضای مجلس خبرگان رهبری به سمت آیت الله مهدوی کنی است و احساس می شود که وی با رأی بالایی در انتخابات خبرگان موفقیت کسب کند.مهدوی کنی از نظر علمی و عملی عالی است و هر زمان که متصدی انجام کاری شده اند، مورد مقبولیت عام قرار گرفته اند.مواضع سیاسی و فکر سیاسی ملایم ایشان کمک می کند تا فضای مجلس خبرگان رهبری آرام بماند.


حجت السلام حمید رسایی عضو فراکسیون انقلاب مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تقاضایی که از آیت الله مهدوی کنی از سوی اعضای مجلس خبرگان شده، اختصاص به این دوره ندارد بلکه در دوره های گذشته نیز از آیت الله مهدوی کنی تقاضا های زیادی شده است، می گوید: آیت الله مهدوی کنی تقاضاهای دوره های قبل را نمی پذیرفتند به آن دلیل که احساس می کردند کاندیداتوریشان به نوعی به جایگاه هاشمی رفسنجانی خدشه وارد می کند و علی رغم وارد بودن انتقادات نباید الان این خدشه وارد شود.از طرف دیگر شاید آیت الله مهدوی کنی این احساس را می کردند که اعضای خبرگان رهبری هنوز به این جمع بندی کلی نرسیدند که رئیس باید عوض شود.

پذیرش اصل ولایت فقیه به معنای جامع و دقیق کلمه

عضو مجمع روحانیون مجلس تصریح کرد: فکر می کنم حوادث یک سال ونیم گذشته و موضع گیری های هاشمی رفسنجانی دونتیجه دربرداشته است؛ اول آنکه آیت الله مهدوی کنی احساس کرده اند که برای دفاع از ولایت و جایگاه خبرگان باید به میدان بیایند و دوم اینکه تقاضاها از سوی اعضای خبرگان به آیت الله مهدوی کنی بیش از دوره های قبل شده و به نوعی حجت را بر ایشان تمام کرده است تا ایشان وارد این عرصه شوند .موضع گیری هاشمی موضع گیری دیر هنگامی شد و دیگر تأثیری بر اعضای مجلس خبرگان ندارد به اضافه این که بر اعضای مجلس خبرگان ملموس شده که هاشمی رفسنجانی در هر دوره نزدیک انتخابات مجلس خبرگان مواضع همسو با رهبری می گیرد اما در مابقی موارد سکوت می کند .

جت الاسلام علی سعیدی نماینده ولی فقیه در سپاه در ارزیابی خود از کاندیداتوری آیت الله مهدوی کنی برای ریاست خبرگان رهبری اعتقاد دارد: مجلس خبرگان از نظر جایگاه بالاترین نهاد نظام است که در ارتباط مستقیم با رهبری نظام قراردارد و رکن اساسی در استقرار نظام و تثبیت جایگاه رهبری است.ما شاهد بودیم در اواخر عمر امام راحل نگرانی جدی برای کشور وجود داشت، اما مجلس خبرگان با سرانگشت تدبیر توانست به نحو احسن تداوم انقلاب را با انتخاب رهبری شایسته امام خامنه ای ساماندهی کند.

حجت الاسلام سعیدی با بیان اینکه جایگاه مجلس خبرگان رفیع و مهم است، ادامه می‌دهد: ریاست خبرگان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و شخصیتی که در راس این مجلس قرار می گیرد باید ویژگی های زیادی داشته باشد. مسأله فقاهت، جایگاه علمی، همسویی، همراهی و هم جهتی با آرمان های امام راحل و پذیرش اصل ولایت فقیه به معنای جامع و دقیق کلمه و مقبولیت مردمی و جایگاه معنوی را از مجموعه شرایطی است که جایگاه رییس خبرگان را افزایش می دهد.


حجت الاسلام سعیدی افزود: ریاست خبرگان برای آیت الله مهدوی کنی زیبنده است. چرا که ایشان از نظر فقهی و علمی ظرفیتی بالا و اعتقاد راسخ به حاکمیت دینی و نظام ولایت فقیه و ارادت خاصی به امام راحل و رهبر فرزانه انقلاب دارند.

ایجاد زمینه وحدت و یکپارچگی برای مردم
سید سلمان ذاکر، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی می گوید: آیت الله مهدوی کنی، دارای سابقه درخشانی بوده و مسوولیت های سنگینی از اوایل انقلاب تاکنون داشته است.اکنون فضای مناسبی برای رویکرد دیگر خبرگان بر فرد دیگر ایجاد شده است که امیدوارم اعضای مجلس خبرگان برطبق مصالح کشور، این انتخاب را انجام دهند.به عقیده من شرایط کنونی کشور بر کاندیداتوری آیت الله مهدوی کنی تاثیر گزار بوده است و فکر می کنم با حضور ایشان زمینه وحدت و آرامش و یکپارچگی مردم ایجاد شود.

حجت الاسلام سید علی محمد بزرگواری، عضو مجمع روحانیون مجلس با بیان اینکه رییس مجلس خبرگان باید در مواقع خاص بتواند با مواضع خاص تصمیم گیری کند، تایکد می کند: آیت الله مهدوی کنی از جایگاه خاصی در بین علما و مردم برخوردار است. ایشان از رهبران انقلاب بوده و مسوولیت های مختلفی را تاکنون عهده دار بوده است. لذا جایگاه آیت الله مهدوی کنی، از وجاهت خاصی برای ریاست مجلس خبرگان برخوردار است.

زهد و تقوا در راس امور مجلس خبرگان

محمدکریم عابدی،عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در رابطه با خصوصیات و صلاحیت ریاست و اعضای مجلس خبرگان معتقد است: در قانون اساسی جایگاه مجلس خبرگان رهبری به صورت وسیع تصریح شده است. اعضا و رییس مجلس خبرگان باید متقی و پرهیزگار باشند. در واقع زهد و تقوا در راس امور یک نماینده مجلس خبرگان باید باشد.همچنین تبعیت از قانون اساسی از دیگر مولفه های مهم اعضای خبرگان است و این افراد باید در اجرای قانون یک اسوه قانون مدار باشند.

کریم عابدی همچنین با اشاره به اینکه خود و خانواده اعضای مجلس خبرگان باید قانون مدار باشند، می‌گوید: پس از انتخابات سال گذشته وجهه بعضی از اعضای خبرگان رهبری را مه آلود کرد، بنابراین ما امیدواریم در انتخابات آینده دقت نظر بیشتری داشته باشند تا جبران آن مسایل شود.

به اعتقاد محمدجواد ابطحی نماینده خمینی شهر در مجلس شورای اسلامی نیز صحن مجلس خبرگان اقتضا می کند که انسانی عالم، مجاهد و فرهیخته عهده دار این مسوولیت سنگین شود.آیت الله مهدوی کنی عالم خدمتگزاری است که امام خمینی(ره) تنها برای ایشان این جمله را فرمودند که من به آقای مهدوی کنی ارادت داشته، دارم و خواهم داشت. انتخاب ایشان برخی دغدغه ها را کم می کند زیرا در مجلس خبرگان برخی افرادی حضور دارند که مخالف با ولایت فقیه بوده و از این تریبون سوءاستفاده می کنند.امیدوارم این جایگاه به تقویت مقام ولایت مطلقه فقیه منجر شود.

فعالیت برای انقلاب و اهداف آن
محمد اسماعیل کفایتی رییس سابق کمیسیون سیاسی مشاوران جوان ریاست جمهوری می گوید: برای رسیدن به الگوی پیشرفت اسلامی- ایرانی که مدنظر رهبر فرزانه انقلاب است می بایست تمامی شرکت کنندگان در انتخابات مجلس خبرگان مصالح انقلاب را ببینند و برای انقلاب و اهداف عالی انقلاب فعالیت داشته باشد.
وی در ادامه به ویژگی های رییس مجلس خبرگان اشاره کرد و افزود:این شخص می بایست از سطحی برتر و بالاتر از همه ی اعضا برخوردار بوده و شناخت عمیق تری نسبت به مسائل روز داشته باشد.رییس مجلس خبرگان می بایست در دوره های مختلف امتحان خود را به خوبی پشت سر گذارد.

وی با اشاره به قرار گرفتن انقلاب اسلامی در برهه ای حساس از تاریخ اظهار داشت :برای رسیدن به اهداف انقلاب شایسته است تمام نهاد های انقلاب از جمله مجلس خبرگان در سطح بالایی قرار داشته باشند و حال رهبری این مجموعه می بایست از علم ، عدالت ، شناخت نسبت به مسائل انقلاب و مسائل سیاسی داشته باشند.مجلس خبرگان برای آنکه بتواند از عهده ی انجام وظایف اهداف انقلاب برآید می بایست آزمون بزرگی را که انتخاب رییس مجلس است پشت سر گذارد.

رییس مجلس خبرگان باید ذوب در ولایت باشد

غلامحسین امیری، عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسین به ویژگی‌هایی که ریاست آتی مجلس خبرگان باید از آن برخوردار باشد، اشاره کرده و بیان می کند: فردی که در راس این نهاد مقدس قرار می‌گیرد، باید عمق مساله ولایت را درک کرده و با جان و دل این مقام ولایی را پذیرفته باشد.

وی با تاکید براینکه رییس مجلس خبرگان باید تعامل مثبتی با رهبری داشته باشد و در مقاطع مختلف از ایشان دفاع جانانه کند، می افزاید: رییس مجلس خبرگان ضمن داشتن بصیرت دینی و سیاسی کامل باید اهداف نظام جمهوری اسلامی را در جهت منویات امام راحل و رهبر فرزانه انقلاب اسلامی پیش ببرد. عملکرد آیت الله مشکینی در زمانی که در مسند ریاست مجلس خبرگان حضور داشتند . ایشان نه تنها عالم برجسته و آگاهی بودند، بلکه به عنوان یک معلم اخلاق نیز شناخته شده بودند و با شیوه نبوی که در سرلوحه کار خود قرار داده بودند مجلس خبرگان را هدایت می‌کردند. در زمانی که ایشان ریاست مجلس خبرگان را برعهده داشتند ما شاهد هیچ گونه مشکلی نبودیم.

امیری به فتنه سال گذشته و امسال که در فضای سیاسی کشورمان رخ داد، اشاره کرد و افزود: وجود این فتنه‌ها وظایف مجلس خبرگان را در این دوره از انتخابات ، بسیار سنگین‌تر می‌کند و طبیعتا با دوره گذشته متفاوت خواهد بود، چرا که اکنون دشمن درصدد زدن خیمه ولایت فقیه است و برعهده اعضای خبرگان است که از این مقام پاسداری کنند.مواضع هاشمی رفسنجانی در گذشته بسیار قابل نقد و بررسی است و از آن جائی که همه اعضای فعلی مجلس خبرگان از بصیرت کافی برخوردارند براساس تکلیف به کاندیدایی رای خواهند داد که ولایت مدارتر باشد. بهتر است این مساله را به خود اعضای خبرگان واگذار کنیم. چرا که آنها انتخاب عاقلانه‌ای خواهند کرد.

به گفته امیری اعضای خبرگان رهبری بیش از هرکس دیگری می‌دانند که خط قرمز ولایت فقیه است و نباید کوچکترین آسیبی ببیند و آنها با درنظر گرفتن شرایط داخلی و بین‌المللی بهترین انتخاب را خواهند کرد.به نظر می‌رسد علاوه بر حضور آیت الله مهدوی کنی ما شاهد کاندیداتوری آیات عظام جنتی، یزدی و شاهرودی نیز باشیم. اعضای خبرگان قطعا به سمت کاندیدایی گرایش پیدا می‌کنند که از مدافعین خالص ولایت فقیه باشد.

اعتقاد قلبی به ولایت فقیه

کریمی اصفهانی دبیرکل جامعه اسلامی اصناف و بازار درباره مجلس خبرگان و انتخابات هیات رییسه این مجلس می ‌گوید: اعضای مجلس خبرگان افرادی مجتهد و صاحب رای هستند و چیزی را نمی‌توان از بیرون به آنها القا کرد. اعضای مجلس خبرگان فردی را که در کنار ولایت، نظام و قدرت اداره امور را داشته باشد، انتخاب می‌کنند. ریاست مجلس خبرگان باید کسی باشد که در مواقع ضروری بتواند به سرعت تصمیم گیری کند.

وی با اشاره به برخی ویژگی‌های مرحوم آیت‌الله مشکینی ریاست قبلی مجلس خبرگان می افزاید: بارزترین ویژگی آیت‌الله مشکینی خلوص او و اعتقاد قوی به نظام و ولایت بود. ایشان با پوست و گوشت خود ظلم شاه را حس کرده بود و ولایت را به خوبی می‌شناخت. آیت‌الله مشکینی جزو بهترین‌ها در مجلس خبرگان بود. ریاست مجلس خبرگان باید آهنگ ولایت را داشته و معتقد قلبی به ولایت فقیه باشد.البته شان ریاست خبرگان به نظر رهبر فرزانه انقلاب اسلامی نیز مربوط است.

موضع شفاف در برهه‌های خاص سیاسی

فاطمه رجبی کارشناس مسایل سیاسی نیز درباره خصوصیات رییس مجلس خبرگان رهبری بیان می کند: مجلس خبرگان رهبری هرچند با مایحتاج عمومی مردم سروکار ندارد و به معضلات و مشکلات جامعه نمی پردازد و از این حیث ممکن است از نظر گروه هایی از مردم دارای اهمیت درجه اول نباشد، ولی به لحاظ جایگاه ویژه ای که برای رکن رهبری در جامعه به خود اختصاص داده، اهمیت اول را در جامعه از آن خود کرده است. مجلس خبرگان به لحاظ تعیین رهبری و وظایف و مسوولیت هایی که پیرامون رهبری دارد حایز اهمیت است.اعضای مجلس خبرگان رهبری به طور کلی هر یک باید دارای خصوصیات و ویژگی هایی باشند که اگر هر یک از آنها از خصوصیات و ویژگی‌های که صلاحیت آنها را تعیین می کند برخوردار نباشند، به اصل مجلس خبرگان رهبری آسیب می رسانند.

کارشناس مسایل سیاسی ادامه می دهد: متاسفانه نیروهایی در حال حاضر در خبرگان رهبری عضو هستند که در فتنه 88 نشان دادند که از صلاحیت برخوردار نیستند و قطعا وجود آنها در تصمیم گیری ها و مجلس خبرگان رهبری آسیب هایی را به دنبال دارد.درست است که رییس مجلس خبرگان نمی تواند تعیین کنندگی در مسولیت ها و تصمیمات کل مجلس خبرگان داشته باشد؛ ولی چون شأن و جایگاهی به خصوص در نظر بین الملل دارد، باید خصوصیت ها و صلاحیت های این فرد رسیدگی شود.

رجبی تاکید می‌کند: رییس مجلس خبرگان قطعا باید فردی باشد که از نظر اجتهادی و علمی بر بقیه اعضا اگر اولویت نداشته باشد و فوق بقیه نباشد حداقل هم طراز بسیاری از مجتهیدینی باشد که در این مجلس عضو هستند. به لحاظ تقوی عملی در برهه های خاص سیاسی داخلی و بین المللی باید موضع گیری های خاص و شفاف داشته باشد. تقوی عملی ریاست مجلس خبرگان قطعا باید زبانزد مردم و مورد وثوق و اطمینان آنها باشد.

عملکرد خوب و موضع گیری شفاف در مسایل داخلی و بین المللی
حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی رهبر،رییس فراکسیون روحانیون مجلس شورای اسلامی با اشاره به خصوصیات رییس مجلس خبرگان رهبری می گوید: رییس مجلس خبرگان رهبری باید فردی فقیه، عادل، عالم به زمان و با درک سیاسی بالا باشد.رییس مجلس خبرگان رهبری باید تجربه و سابقه خوبی در نظام به جا گذاشته باشد.رییس مجلس خبرگان باید در خط ولایت باشد تا خط های انحرافی نتوانند از او بهره‌برداری کنند.رییس مجلس خبرگان رهبری نباید متاثر از این و آن باشد و باید عملکرد خوب و موضع گیری شفاف در مسایل داخلی و بین المللی داشته باشد.

پرهیز از جناح بندی سیاسی

حجت الاسلام قاسم روانبخش دبیر هفته نامه پرتو سخن با اشاره به خصوصیت رییس مجلس خبرگان می‌گوید: ریاست خبرگان قاعدتا باید از اعضای خبرگان رهبری باشد.همچنین رییس مجلس خبرگان باید از میان بهترین های مجلس خبرگان انتخاب شود تا قدرت اداره مجلس خبرگان و مدیریت آن را به نحو احسن داشته باشد و شخصیتی باشد که از جهت تقوی و پاکی در میان خبرگان زبان زد باشد و از سیاسی کاری و جناح بندی سیاسی به شدت بپرهیزد و اعتبار مجلس خبرگان را برای تصمیمات مهم انقلاب و چنانچه رهبری نظام دچار مشکل شود حفظ کند.

البته حتمی است که معیارهای انتخاب رییس مجلس خبرگان فراتر از آن است که بتوان در چند گفت و گوی کوتاه به بررسی آن پرداخت اما شاید توجه به برخی از خصوصیات که مورد توجه اغلب سیاسیون است، بخشی از ملاک ها را نمایان و انتخاب شایسته ترین را تسهیل کند.

هیچ نظری موجود نیست: