ا

الَلهُمَ کُن لِوَلیِکَ الحُجَةِ بنِ الحَسَنِ ، صَلَواتُکَ عَلیهِ وَ عَلی آبائِهِ فی هذِه الساَعةِ وَ فی کُل ساعةٍ وَلِیّاً وَحافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَلیلاً وَ عَینًا حَتی تُسکِنَهُ اَرضَکَ طَوعًا وَتُمَتِعَّهُ فیها طَویلا

۱۳۸۹ دی ۱۴, سه‌شنبه

یک میلیارد دلار انرژی 15 روزه صرفه‌جویی شد

کاهش یک میلیارد دلاری مصرف فرآورده‌های نفتی، سقوط آزاد فروش گازوئیل، بلندتر شدن صف جایگاه‌های CNG و افزایش فروش بنزین 700 تومانی برخی از زوایای آشکار و پنهان 15 روز نخست اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها هستند. به گزارش خبرنگار مهر، همزمان با ورود به هفدهمین روز هدفمند شدن یارانه حاملهای انرژی، سایه روشنهای بیشتری از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها به عنوان بزرگترین جراحی تاریخ اقتصاد ایران نمایان شده است.
آمارهای شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نشان می دهد که در پانزده روز اجرای این قانون، متوسط مصرف روزانه بنزین به عنوان استراتژیک ترین کالای مصرفی کشور نزدیک به سه میلیون لیتر (4.7 درصد) نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است.
 
همزمان با کاهش ذخیره بنزین 100 تومانی ذخیره سازی شده در کارتهای هوشمند سوخت، پیش بینی می شود مصرف این فرآورده نفتی در هفته های آینده کاهش قابل توجه ای یابد.
 
در همین حال، گزارشهای آماری حاکی از آن است که در روزهای اخیر میزان فروش بنزین 700 تومانی در جایگاه‌های سوخت افزایش قابل توجه ای یافته است.
 
فروش آزاد این فرآورده نفتی به رکورد سه میلیون لیتر در روز نزدیک شده و با مصرف بنزین یارانه ای کارتهای هوشمند سوخت قطعا فروش بنزین 400 تومانی هم در هفته های آینده رونق بیشتری خواهد گرفت. 
 
در 15 روز اجرای قانون هدفمندی یارانه ها به طور متوسط روزانه 59.1 میلیون لیتر و در مجموع 887.1 میلیون لیتر بنزین در سراسر کشور مصرف شده است.
 
مصرف گازوئیل سقوط آزاد کرد
 
در این میان، متوسط مصرف گازوئیل در این مدت با کاهشی 28 درصدی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به 80.3 میلیون لیتر در روز رسیده است. مصرف این حامل انرژی در این مدت نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 31.7 میلیون لیتر در روز کاهش یافته است.
 
در 15 روز ابتدایی هدفمند شدن یارانه ها حدود یک میلیارد و 205 میلیون لیتر گازوئیل مصرف شده است که با به پایان رسیدن سهمیه های ویژه حمایتی (با نرخ 165 ریال)، مصرف این محصول پر طرفدار نفتی روندی کاهشی را در پیش بگیرد.
 
متوسط مصرف نفت سفید هم در پانزده روز نخست هدفمند شدن یارانه حاملهای انرژی با کاهشی 8.4 میلیون لیتری به 13.6 میلیون لیتر در روز رسیده است.
 
در مجموع در این مدت 204 میلیون لیتر نفت سفید در سطح کشور مصرف شده که مصرف این فرآورده نفتی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از 38 درصد کاهش یافته است.
 
مصرف نفت کوره هم با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها روندی کاهشی داشته است به طوری که در این مدت به طور متوسط روزانه 45.7 میلیون لیتر از این فرآورده نفتی مصرف شده است.
 
بر اساس آمارهای رسمی مصرف این فرآورده نفتی در 15 روز ابتدایی اجرای قانون هدفمندی یارانه ها 22.3 میلیون لیتر در روز کاهش یافته که حاکی از رشد منفی 31 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
 
سی.ان.جی 300 تومانی صف جایگاه‌ها را کوتاه نکرد
 
افزایش قیمت فروش سی.ان.جی به 300 تومان در هر متر مکعب هر چند منجر به کاهش زمان سوخت گیری خودروهای دوگانه سوز در کلانشهرها نشده اما به طور متوسط روزانه 2 میلیون متر مکعب گاز کمتری در جایگاه‌ها مصرف شده است.
 
در حال حاضر روزانه حدود 13 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به جایگاه‌های سی.ان.جی تحویل داده می شود که مصرف این حامل انرژی نسبت به قبل از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها 10 تا 15 درصد کاهش یافته است.

سوخت صنایع به روایت آمار
 
به گزارش مهر، همزمان با افزایش قیمت هر لیتر گازوئیل مصرفی صنایع به لیتری 150 تومان، گازرسانی به صنایع برای کاهش مصرف فرآورده های نفتی در این بخش کاهش یافته است.
 
بر اساس آمارهای شرکت ملی گاز ایران همزمان با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی- تجاری کاهش یافته که این موضوع منجر به افزایش گازرسانی به صنایع و نیروگاه‌های کشور شده است.
 
از ابتدای دی ماه سالجاری تاکنون به طور متوسط روزانه 82 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به صنایع عمده و بزرگ کشور تحویل شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 12 درصد افزایش یافته است.
 
در همین حال از ابتدای اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها تا 13دی ماه در مجموع نزدیک به هشت میلیارد مکعب گاز در بخش‌های خانگی، تجاری، صنایع غیر عمده و صنایع عمده مصرف شده که سهم صنایع عمده از این میزان مصرف گاز بیش از 500 میلیون متر مکعب بوده است.
 
از سوی دیگر مسئولان وزارت نفت از صرفه جویی روزانه 14 تا 15 میلیون دلاری با افزایش گازرسانی به صنایع و نیروگاهها و کاهش مصرف فرآورده های نفتی در این بخش خبر می دهند.
 
وضعیت قیمت، مصرف و صرفه جویی فرآورده های نفتی
ردیف متوسط مصرف روزانه دی 88 متوسط مصرف روزانه دی 89 میزان کاهش قیمت فوب خلیج فارس میزان صرفه جویی روزانه
بنزین 62 میلیون لیتر 59.1 میلیون لیتر 4.7 درصد 830 تومان 36 میلیارد تومان
گازوئیل 112 میلیون لیتر 80.3 میلیون لیتر 28.3درصد 780 تومان 371 میلیارد تومان
نفت سفید 22 میلیون لیتر 13.6 میلیون لیتر 38.2 درصد 820 تومان 103 میلیارد تومان
نفت کوره 68 میلیون لیتر 45.7 میلیون لیتر 31.8 درصد 550 تومان 184 میلیارد تومان

توضیح جدول: در محاسبه متوسط مصرف فرآورده های نفتی در دی ماه، مصرف سه روز پایانی آذر ماه هم لحاظ شده است.
 
یک میلیارد دلار انرژی که دود نشد
 
با افزایش قیمت نفت خام به بیش از 90 دلار در بازارهای جهانی، بهای انواع فرآورده های نفتی در بازار فوب خلیج فارس هم افزایش یافته است.
 
بر این اساس در شرایط فعلی هر لیتر بنزین 830 تومان، نفت سفید 820 تومان، گازوئیل 780 تومان و مازوت (نفت کوره) 550 تومان در بازار فوب خلیج فارس معامله می شود.
 
مقایسه میزان کاهش مصرف هر یک از فرآورده های نفتی و محاسبه آن با قیمتهای بازار فوب خلیج فارس نشان می دهد کاهش مصرف روزانه بنزین 2.4 میلیارد تومان، نفت سفید 6.88 میلیارد تومان، گازوئیل 24.72 میلیارد تومان و نفت کوره 12.26 میلیارد تومان صرفه جویی برای دولت به همراه داشته است.
 
به عبارت دیگر در این مدت در مصرف بنزین 36 میلیارد تومان، نفت سفید 103.3 میلیارد تومان، گازوئیل 370.8 میلیارد تومان، 183.9 میلیارد تومان صرفه جویی شده و در مجموع حدود 700 میلیارد تومان صرفه جویی حاصل شده است.
 
حال اگر صرفه جویی روزانه 15 میلیون دلاری کاهش مصرف سوخت مایع درصنایع و نیروگاه‌ها، هزینه 120 تومانی تخلیه، بارگیری، انتقال، توزیع و عرضه هر یک لیتر فرآورده نفتی را هم در نظر بگیریم، در مجموع در پانزده روز هدفمندی یارانه ها بیش از یک میلیارد دلار صرفه جویی ارزی حاصل شده است.

۱ نظر:

zeera iranparast گفت...

سلام طبق گفته‌های آقای مهندس احمد علی‌ هراتی نیک‌ صنایع فولاد، بزودی کارخانه‌های ذوب آهن باید درشون را ببندند زیرا دولت نرخ برق را برای کارخانه‌ها بالا برده است، و ما بهیچ وجه با آهن آلات وارد شده نمیتوانیم رقابت کنیم. ما اگر کوره‌های بهتری داشتیم بهترین آهن دنیا را میتونستیم تولید کنیم. اما متأسفانه همینطور که آقای هراتی نیک‌ گفته ما بخاطر لج کردن دولت با دنیا و تحریم‌های مختلفه، آهن را با هزینهٔ خیلی بالا تولید می‌‌کمنیم. بهترین نفت را داریم ولی‌ نمیتونیم تصفیه کنیم. بهترین سنگ آهن را هم داریم ولی‌ باید از خارج آهن بیاوریم .