دكتر علياكبر ولايتي، مشاور مقام معظم رهبري در امور بينالملل در چهارمين گردهمايي دانشجويان فعال ايراني خارج از كشور حضور پيدا كرد و ضمن سخنراني در جمع اين دانشجويان به سوالات دانشجويان در ارتباط با موضوعات بينالمللي و همچنين فرهنگي پاسخ گفت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر ولايتي با اشاره به حركتها و فعاليتهاي ضداستكباري ملت ايران، گفت: ملت ايران در طول دو قرن اخير تلاشهاي زيادي جهت احياي استقلال خود انجام داد كه اين تلاشها گاهي موفق بود و گاهي موفق نبود. ولي هيچگاه مثل تلاش اخيري كه تحت عنوان انقلاب اسلامي ميشناسيم اين حركتها موفقيتآميز نبود. آنچه كه در كشور ما در قالب انقلاب اسلامي رخ داد در بين كشورهاي جهان سوم اعم از اسلامي و غيراسلامي يك امر نادري بود و درواقع از نظر ابعاد و عمق نظير نداشت.
وي با اشاره به اينكه كشورهاي غربي در طي دو قرن اخير به كشورهاي زيادي تهاجم كردند و كشورهاي زيادي را به صورت مستقيم و غيرمستقيم تحت سلطهي خود قرار دادند، گفت: ملت ايران در طول اين سالها همواره به دنبال احياي استقلال خود بود.
مشاور مقام معظم رهبري در امور بينالملل، ادامه داد: پس از پيروزي انقلاب اسلامي و احياي استقلال ايران غربيها خيلي تلاش كردند كه در برابر انقلاب ايران و اين استقلال بايستند؛ چرا كه آنها نه تنها ايران را از دست داده بودند بلكه ترس از اين داشتند كه انقلاب مردم ايران در منطقه تبديل به الگو شود و حتي در ديگر كشورها نيز منافع خود را از دست بدهند و به همين بابت در برابر انقلاب اسلامي كارشكنيهاي زيادي كردند و اين كارشكنيها همچنان ادامه دارد.
ولايتي ادامه داد: پس از فروپاشي شوروي آنچه كه براي غربيها مسئله شد مقاومت دنياي اسلام و بيداري دنياي اسلام بود و آنها از اين مسئله هراس زيادي دارند.
وي با بيان اينكه آنها از اينكه ميبينند يك كشور اسلامي مثل ايران در برابر آنها مقاومت ميكند ناراحت و عصباني ميشوند، گفت: آنها در ديگر كشورهاي اسلامي تلاش زيادي ميكنند تا بيداري به وجود آمده را از بين ببرند ولي در ايران موفق به اين امر نشدهاند.
وي گفت: وقتي انقلاب اسلامي پيروز شد امام خميني گفت ما ميخواهيم خودمان باشيم و روي پاي خودمان بايستيم. اجناس مورد نيازمان را خودمان توليد كنيم و نيازي به بيگانگان نداشته باشيم. پذيرش اين امر براي غربيها سخت بوده و است. ايران از لحاظ موقعيت ژئوپولتيكي و استراتژيكي در دنيا كمنظير و در منطقه بينظير است و اكنون قدرت منطقهاي محسوب ميشود و نفوذ و اثرگذاري كه اكنون ايران در منطقه دارد هيچ كشوري در منطقه داراي اين نفوذ و اثرگذاري نيست.
مشاور مقام معظم رهبري در امور بينالملل، با بيان اينكه همانطور كه اشاره كردم از زمان پيروزي انقلاب اسلامي غربيها تلاش كردند كه انقلاب را بشكنند، گفت: تحريم اقتصادي ايران چيز جديد و تازهاي نيست و ما از پيروزي انقلاب اسلامي زماني را شاهد نبودهايم كه تحريم اقتصادي نباشيم و در طول اين 31 سال عليرغم تحريم اقتصادي روي پاي خود ايستادهايم و به پيش رفتهايم و تحريمها اثري نداشته است.
ولايتي به حوادث پس از انتخابات اشاره كرد و گفت: غربيها وقتي ديدند به نتيجه نميرسند راه جديدي را انتخاب كردند و اميدوار بودند كه اين راه موثر باشد و اين راه همان بلوايي بود كه در انتخابات و حوادث پس از آن ايجاد كردند. البته آنها اين راه را در برخي از كشورها رفته بودند و طرح آنها براي مردم دنيا شناخته شده بود. نمونهي اين اقدامات را در كشوري مثل گرجستان نيز انجام داده بودند و آنها تصور ميكردند كه اين راه نيز در ايران جواب ميدهد.
وي گفت: كاري كه برنامهريزي شده بود كار سنگيني بود ولي موفق نشدند. درايت مقام معظم رهبري در اين زمينه بسيار موثر بود و درايت ايشان و همراهي مردم متدين باعث شد كه آنها نتوانند به اهداف خود برسند.
مشاور مقام معظم رهبري در امور بينالملل با بيان اين كه ملاك حال اشخاص است، گفت: برخي از افراد در داخل در اين قضيه نشان دادهاند كه اگر بتوانند خارجيها را نيز به داخل دعوت ميكنند تا بيايند و از آنها حمايت كنند و اينكه حتي بعضا حاضرند با ضدانقلاب و بيگانه نيز كنار بيايند تا به قدرت برسند.
وي گفت: عامل اقتدار در كشور ما دو مقولهي دين و مردم متدين هستند. مليت و هويت مردم اين كشور همراه با دين است. هويت ايراني از هويت اسلامي جدا نيست. هر وقت مردم ما بر اساس اعتقادشان به صحنه آمدهاند موفق شدهاند و هر موقع مردم متدين از صحنه كنار گذاشته شدهاند كشور آسيب ديده است و ما نمونهي اين مسئله را بارها در تاريخمان ديدهايم.
ولايتي ادامه داد: بنابراين كساني كه برخي از حرفها را امروز ميزنند يا جزء كساني هستند كه واقعيت موجود در كشور را ناديده گرفتند و يا اينكه تحت تاثير خارجيها قرار گرفتند.
وي با اشاره به عملكرد رسانههاي غربي در تخريب انقلاب اسلامي و تلاش آنها جهت تاثيرگذاري در انقلاب اسلامي ايران گفت: ميبينيم كه آنها چگونه سعي ميكنند يك مسئله وقيح را به عنوان يك مسئله صحيح و ارزش معرفي كنند و يك مسئله درست و صحيح را به عنوان يك مسئله وقيح. اكنون ابزار تبليغاتي بسيار گسترش پيدا كرده است.
وي با بيان اينكه در حوادث پس از انتخابات مردم متدين در صحنه حضور پيدا كردند و از رهبر خود حمايت و تبعيت كردند، گفت: مردم با اين حضور باشكوه خود در برابر اين اتفاقات ايستادند.
وي با بيان اينكه ما وقتي تاريخ خود را نگاه ميكنيم ميبينيم يكي از مسائلي كه همواره مورد توجه ايرانيان بوده و در پي آن بودهاند، مسئله استقلال و جلوگيري از دخالت خارجيان در امور كشور است، گفت: متاسفانه ميبينيم كه در طول سلسله قاجار و پهلوي دخالت خارجيها و عدم استقلال كشور در اوج خود قرار ميگيرد و همين عدم استقلال و دخالت خارجيها يكي از علل عقب ماندگي كشورهاي جهان سوم است.
وي با بيان اينكه يكي از مهمترين بندهاي عهدنامه تركمنچاي اين بود كه باعث شد استقلال ايران زير سوال برود، گفت: در واقع در اين عهدنامه روسها اين تضمين را داده بودند كه پادشاهي از سلسله قاجار روي كار بيايد كه از نسل عباس ميرزا باشد در واقع اين روسها بودند كه در مورد پادشاهان ايران و كسي كه انتخاب ميشد تصميم و دخالت ميكردند و ما در سلسله پهلوي نيز اين موضوع را به نحو ديگر مشاهده ميكنيم. تا قبل از 28 مرداد هر كسي كه در اين كشور ميخواست بر روي كار بيايد بايد وابسته به سفارت انگليس يا روس ميبود و بعد از 28 مرداد آمريكا نيز اضافه شد. در اين مدت ما شاهد مبارزاتي از سوي برخي از بزرگان عليه وابستگي كشور به بيگانگان و دخالت آنها در امور كشور بوديم.
وي به سير اين مبارزات تاريخي اشاره كرد و گفت: يكي از علت تبعيد امام به نجف نيز فريادي بود كه امام عليه وابستگي به غرب زد و عليه كاپيتولاسيون و وابستگي سلسله پهلوي به بيگانگان موضعگيري كرد.
وي گفت: ما اگر بخواهيم استقامتمان را ادامه بدهيم و استقلال خود را حفظ كنيم بدانيد كه فشارها نيز ادامه پيدا ميكند ما بايد خود را آماده نگه داريم تا زماني كه داعيهي اين ملت استقلالخواهي و تجديد دوباره عزت اسلام و ايران است، دشمنان به ما فشار خواهند آورد. برخي فكر ميكنند كه مثلا اگر فلان كار را بكنيم آمريكا به ما روي خوش نشان ميدهد نه اينگونه نيست. ميبينيد آمريكا با آنكه در عراق حضور دارد و به اين كشور لشكركشي كرده است تاكنون حتي يكي از قطعنامههايي كه در زمان صدام عليه اين كشور در شوراي امنيت به تصويب رسانده است را لغو نكرده است. بر خاك عراق مسلط است، ديگر صدام حسين نيست ولي تاكنون يكي از اين قطعنامهها را لغو نكرده است. كساني كه ميگويند اگر با آمريكاييها ملايمتر باشيم كار درستتر ميشود يا خود را به تجاهل ميزنند، يا دنيا و غربيها را نميشناسند.
وي با بيان اينكه امروز در دنيا يك آشفتگي وجود دارد، گفت: در غرب دو قطب شوروي و آمريكا وجود داشت و بعد از اينكه شوروي فرو پاشيد، آمريكاييها تصور كردند كه ميتوانند دنياي يك قطبي ايجاد كنند ولي اشتباه كردند، دنيا چند قطبي خواهد شد و در حال حاضر ما شاهد تحول در عرصهي جهاني هستيم.
وي گفت: كشورهايي كه قدر خود را ميدانند و به دنبال استقلال هستند از هماكنون به فكر آينده هستند و اين كار آساني نيست. جمهوري اسلامي ايران به فكر آيندهي خود است و اين زحمت دارد، مقاومت ميخواهد و ما اگر راحت بنشينيم آنها ما را راحت نميگذارند. ما بايد هوشيار باشيم و شما دانشجويان بايد به ما كمك كنيد كه ما بيشتر بفهميم كه در دنيا چه خبر است.
ولايتي در ادامه سخنان خود در پاسخ به سوالي در مورد رابطه ايران با چين و روسيه و اينكه چرا روسها و چينيها با ايران صادق نيستند؟ گفت: هيچ كس با ما صادق نيست، صداقت يعني چه؟ هر كسي به دنبال منافع خود است، چه توقعي داريم كه فلان كشور براي رضاي خدا با ما رفتاري داشته باشد كه يك آدم متدين انجام ميدهد. هر كشوري به دنبال منافع خود است و ما بايد منافع خود را از اين مجموعه منافع مشتركها، وجوه مشترك و تضادها پيدا كنيم. چه كسي گفته است ما با چين و روسيه رفتار كريمانهاي داشتيم و آنها رفتار ظالمانهاي با ما، ما به دنبال حفظ منافع جمهوري اسلامي در عرصه بينالملل هستيم. در عرصه بينالمللي بايد بده و بستان كرد، البته تا جايي كه منافع ملي كشور اقتضاء ميكند. اگر شما از كشوري توقع داريد آنها نيز از شما توقع دارند، اينگونه نيست كه كشورهاي دنيا بدهكار ما باشند.
وي گفت: اين صحبتي كه اكنون ميخواهم عرض كنم دفاع از موضعگيري چينيها نيست، گلهمندي از روسيه و چين وجود دارد كه چرا همراه آمريكا به قطعنامه راي دادند و اين گلهمندي سر جاي خود است، ولي تفاوتهايي بين چين و آمريكا است، آمريكا اجازه نميدهد كمپانيهايش يك قطره نفت از ايران بخرند ولي چينيها اينگونه رفتار نكردند.
وي با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران آمادگي توسعهي روابط با كشورها را دارد، گفت: ولي بايد بدانيد كه همهي منافع آنها در رابطه با ايران خلاصه نشده است. در عرصه روابط بينالملل هر كشوري به دنبال منافع خودش است. ما به دنبال منافع خودمان هستيم، آنها نيز به دنبال منافع خودشان.
وي در پاسخ به سوالي در مورد رابطه ايران با روسيه و اينكه ايران از روسيه تاكنون ضربههاي زيادي ديده است، گفت: همانطور كه گفتم در عرصهي بينالمللي هر كشوري به دنبال منافع خود است و البته اينطور نيست كه ما تمام تخممرغهايمان را در سبد روسها گذاشته باشيم ولي ما در طول اين سالها امكاناتي از روسها گرفتيم كه اين امكانات قابل مقايسه با امكاناتي كه از غرب گرفتيم، نيست. آمريكا و اقمارش تا آنجا كه توانستهاند در برابر ايران كارشكني كردند، دشمني كردهاند. البته ما با روسيه و چين نيز شير نخوردهايم، ما با توجه به منافع خودمان عمل ميكنيم و همه كشورها به دنبال منافعشان هستند.
وي با بيان اينكه ما در طول تاريخ از روسها، انگليسيها و آمريكاييها صدمه ديدهايم، گفت: ملت ايران همواره به دنبال استقلال و عدم وابستگي به بيگانگان بوده است ولي معناي استقلال به معناي عدم رابطه با كشورها نيست، ما معتقديم كه رابطه بايد بر اساس برابري و عدالت باشد، ارباب و رعيتي نباشد، اين روابط بايد با حفظ حقوق طرفين باشد.
ولايتي در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينكه در ايران فقر گستردهاي وجود دارد و با توجه به اين فقر گسترده، چگونه شما ميگوييد ايران قدرت منطقهاي است، گفت: اين دوستمان اگر كمي انصاف بيشتري داشت اين سوال را بهتر مينوشت، اين دوستمان ممكن است از وضع كشور نيز خبر نداشته باشد البته من نميگويم كه مردم در رفاه مطلق هستند ولي اگر اين دوستمان ميدانست كه وضعيت مردم در گذشته چگونه بود و اكنون چگونه است، اينگونه نمينوشت.
وي گفت: دولتي كه سر كار آمد ادعا كرد كه ميخواهد فاصله طبقاتي را كم كند و تلاش در اين زمينه كرد و به موفقيتهايي نيز رسيد ولي بايد توجه كنيم كه حل اين موضوع به صورت تدريجي است.
وي در ادامه به فعاليتهاي دولت نهم و دهم در روستاها، مناطق محروم و تلاش براي كم كردن فاصله طبقاتي اشاره كرد.
دكتر ولايتي در بخش ديگري از اين پرسش و پاسخ به اهميت مقوله فرهنگ اشاره كرد و گفت: جز در سايهي تعالي فرهنگ، امكان پيشرفت يك كشور وجود ندارد.
ولايتي در پاسخ به سوالي در رابطه با آنچه واگذاري سهم ايران در درياي خزر به ديگران و منافعي اين اقدام براي جمهوري اسلامي ايران عنوان شد، گفت: ما چيزي را واگذار نكرديم، يك موقعي شايعهاي مطرح شد در صورتي كه اين شايعه درست نبود. اتفاقي بين ما و ديگران در اين زمينه نيفتاده است. قراردادي منعقد نشده است و ما چيزي را واگذار نكرديم. بحث زيادي در مورد درياي خزر صورت گرفته ولي اتفاقي نيفتاده است
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر